Prohlídka výroby KTM v Rakousku

08.04.2016 20:54

Trochu netradičně v autech jsme vyrazili na prohlídku výroby KTm do rakouského Mattighofenu. Snad z nás nebudou autisti. Po zhruba 300 km se v malé vsi rozprostřela výrobní hala firmy KTM a HUSQVARNA, v pozadí další komplex vývojového střediska firmy. Po společné fotce jsme se s větší skupinou vydali na prohlídku výroby, resp. do montáže, která je rozdělena na jednotlivé montážní linky dle typu produktu. Od zavěšených rámů motorek jsme se postupně dostávali přes montážní uzly dál podle taktu linky. Výroba produkuje cca 40 až 60 motocyklů denně a tempo montáže tomu odpovídá. Naši prohlídku dostatečně rušily nízkozdvižné vozíky pendlující mezi linkami. Krátce po vstupu do montáže nastal čas oběda a trochu nás překvapilo, že pracovníci montáže mohou obědvat mezi různě rozdělanými motorkami a dokonce přímo na montážním pasu.... Ve výrobě byly k vidění na plakátech modely od prvních koousků z roku 1953 až do současnosti. Na strojích dneška je vidět vlastní vývoj a snaha se odlišit od konkurence.

Po prohlídce montážních linek následovala prohlídka výroby a montáže motorů, vzdálená asi 3 km. Ve výrobě pracovalo 17 CNC strojů, které prováděli dokončovací operace na tlakově vyráběných odlitcích částí bloků motorů. Následně jsme prošli celou montáž motorů včetně testovací stolice, kde se zkouší každý z motorů se zahřátou olejovou náplní.

Celkově prohlídka trvala asi 3 hodiny a moc času už pak nezbylo na KTM lauf and walking park.......

Za hranicemi jsme dali pozdní oběd, rozdělili si upomínkové hrnečky KTM a rozjeli se zpět domu. Karle díky za zprostředkování prohlídky!

Fotky z výroby, kde se nesmí fotit jsou na adrese:

https://alesjedla.rajce.idnes.cz/prohlidka_vyroby_KTM/

Kontakt

Jedla Custom ajedlicka@email.cz